Safe Watersports – Waterski

Πηγή : www.safewatersports.com

 1. Η διενέργεια του θαλάσσιου σκι επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις και περιορισμούς :

α) Ο ασκούμενος στο σκι (σκιέρ) γνωρίζει κολύμβηση και φέρει ατομική σωσίβια ζώνη λεία, μαλακή, απαλλαγμένη από πρόσθετα εξαρτήματα ή υλικά που είναι δυνατόν να προκαλέσουν τραυματισμό σε περίπτωση πτώσης και κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε, σε περίπτωση σύγκρουσης ή πρόσκρουσης, να παρέχει επαρκή προστασία από βλάβη στα πλευρά ή στα εσωτερικά όργανα του σκιέρ.

β) Η ατομική σωσίβια ζώνη έχει τη δυνατότητα να κρατά τον σκιέρ στην επιφάνεια της θάλασσας. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση φουσκωτών σωσιβίων.

γ) Το σκάφος που χρησιμοποιείται για θαλάσσιο σκί έχει την αναγκαία ισχύ, ώστε να επιτυγχάνει και να διατηρεί την απαιτούμενη ταχύτητα έλκοντας ένα βαρύ άτομο – σκιέρ. Ειδικότερα το εκμισθούμενο ή χρησιμοποιούμενο από τον εκμισθωτή ταχύπλοο σκάφος φέρει ένα εφεδρικό μεταλλικό δοχείο καύσιμης ύλης με πώμα ασφαλείας και περιεχόμενο τουλάχιστον τριών (3) λίτρων ή εφεδρική δεξαμενή (ρεξερβουάρ) ανάλογου περιεχόμενου.

δ) Το σχοινί έλξης απαγορεύεται να έχει μήκος μεγαλύτερο από 23 μέτρα, η διστομή είναι τουλάχιστον 8 χιλιοστόμετρα και έχει τη δυνατότητα να επιπλέει στη θάλασσα.

ε) Το σημείο πρόσδεσης του σχοινιού στο σκάφος είναι σε άριστη κατάσταση και έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στη δύναμη της έλξης που δημιουργείται από την ταχύτητα του σκάφους.

στ) Τα πέδιλα του σκι είναι ασφαλή και ικανά να επιπλέουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν περιττά αιχμηρά ή προεξέχοντα τμήματα, από μέταλλα, ξύλο ή άλλο υλικό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραύμα στον ασκούμενο (σκιέρ) εφόσον αυτός κατά την πτώση του έλθει σε επαφή με αυτά (πέδιλα).

ζ) Απαγορεύεται η Διενέργεια Θαλάσσιου σκι όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ηλίου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων αριθμ. 20 (Β΄ 444/26-4-1999), απαγορεύεται η χρήση θαλάσσιου σκι, καθώς και των καινοφανών θαλάσσιων μέσων αναψυχής, που έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όταν πνέει άνεμος έντασης άνω των πέντε (5) μποφόρ. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση θαλάσσιου σκι, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. 

Οι εκμισθωτές διαθέτουν φορητό ψηφιακό ανεμόμετρο στο σημείο δραστηριοποίησής τους τις ενδείξεις του οποίου λαμβάνουν υπόψη.

η) Στο χρησιμοποιούμενο από τον εκμισθωτή σκάφος επιβαίνουν δύο (2) άτομα από τα οποία ο χειριστής κατέχει τα τυπικά προσόντα του άρθρου 23 παρ. Ιι. του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Νο 20. Αναλυτικότερα θα πρέπει να έχει:

1.να κατέχει άδεια προπονητή θαλασσίου σκι οποιασδήποτε κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) ή να έχει πτυχίο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στο θαλάσσιο σκι ή να κατέχει άδεια εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι, σε ισχύ, της οποίας είχε πιστοποιηθεί η εγκυρότητα της κατά τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 37 (Β΄101/2004) και ο κάτοχός της να είχε κατά το παρελθόν ασκήσει με άδεια της Λιμενικής Αρχής το επάγγελμα του εκμισθωτή ή να παρείχε σε έτερο εκμισθωτή υπηρεσίες σε ελκόμενα από ταχύπλοο σκάφος θαλάσσια μέσα αναψυχής. Η ισχύς της άδειας εκπαιδευτή καθορίζεται από τον εκδότη της.

2.να κατέχει άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Στην περίπτωση που το υποβαλλόμενο αίτημα δεν αφορά στην εκμίσθωση ελκόμενων από ταχύπλοο σκάφος θαλασσίων μέσων αναψυχής η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει να ισχύει από την 01-01-2020.

Για τους βοηθούς των ανωτέρω, εφόσον ασχολούνται ενεργά με τη διενέργεια θαλάσσιου σκι ή θαλάσσιου αλεξίπτωτου ή θαλάσσιου έλκηθρου ή θαλάσσιου δακτυλιδιού ή άλλου μέσου που προσομοιάζει με αυτά (ελκόμενου από ταχύπλοο σκάφος), απαιτούνται τα ίδια προσόντα.

θ) Απαγορεύεται η ταυτόχρονη έλξη και άλλων θαλάσσιων μέσων αναψυχής (έλκηθρο, δακτυλίδι κ.λπ).

η) Η εκμίσθωση ταχυπλόου σκάφους απαγορεύεται όταν παρουσιάζονται βλάβες ή διακοπές λειτουργίας της μηχανής του.

2. Ο ασκούμενος στο θαλάσσιο σκι είναι ηλικίας τουλάχιστον δέκα έξι (16) ετών. Για μικρότερης ηλικίας άτομο η Διενέργεια Θαλάσσιου σκι επιτρέπεται μετά από συγκατάθεση του ασκούντος τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια σύμφωνα με τις διατάξεις του ΑΚ, ο οποίος βεβαιώνει παράλληλα ότι ο συγκεκριμένος ανήλικος γνωρίζει κολύμβηση.

3. Οι υποχρεώσεις των χειριστών και ιδιοκτητών ταχύπλοων σκαφών έχουν ανάλογη εφαρμογή και για ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια του θαλάσσιου σκι.

4. Ο χειριστής ταχύπλοου σκάφους που έλκει τον ασκούμενο στο σκι ακολουθεί διαδρομή απαλλαγμένη από ταστάσεις (κλωβοί θαλασσοκαλλιεργειών κ.λπ) ή πλωτά ναυπηγήματα (εξέδρες κ.λπ) καθώς και μακριά από τις πορείες των άλλων παραπλεόντων πλοίων, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτροπή ατυχήματος.

5. Η διενέργεια (έλξη) θαλάσσιου σκι απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των : α. εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων του άρθρου 26, που επισημαίνουντα όρια μέχρι τα οποία φθάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι στις λουτρικές εγκαταστάσεις. Σε περιπτώσεις ιδιομορφίας της περιοχής (π.χ. μικροί όρμοι), μετά από απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 35, η απόσταση αυτή μπορεί να καθορίζεται και κάτω των εκατό (100) μέτρων όχι όμως μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων. Σχετική καταχώριση γίνεται στο σώμα της άδειας. β. διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές που δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες. γ. σε κάθε περίπτωση σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από την ακτογραμμή στις θαλάσσιες περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι. Σε περιπτώσεις ιδιομορφίας της περιοχής (π.χ. μικροί όρμοι), μετά από απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 35, η απόσταση αυτή μπορεί να καθορίζεται και κάτω των διακοσίων (200) μέτρων. Σχετική καταχώριση γίνεται στο σώμα της άδειας. δ. με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (5) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι σε κάθε περίπτωση.

6. Η εκκίνηση και επιστροφή από/προς την ακτή του ταχύπλοου σκάφους του εκμισθωτή όταν έλκει θαλάσσιο σκι επιτρέπεται εφόσον διενεργείται εντός του οριοθετημένου δίαυλου του άρθρου 27 και με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα σύμφωνα με τον κατασκευαστικό τύπο του ταχυπλόοου σκάφους και λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των λουσμένων μέχρι του θαλάσσιου σημείου που δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των οριζόμενων στην προηγούμενη παράγραφο. 

7. Κάθε ταχύπλοο σκάφος, το οποίο χρησιμοποιείται για την έλξη εκμισθούμενων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, εκτός του θαλάσσιου αλεξιπτώτου, προκειμένου να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και να διατηρεί την απαιτούμενη ταχύτητα πρέπει να έχει ελάχιστο ολικό μήκος πέντε (5) μέτρα, ελάχιστο βάρος (σκάφος-κινητήρας-εξοπλισμός) εξακόσια (600) χιλιόγραμμα και ο κινητήρας του την ακόλουθη ελάχιστη ισχύ σε ιπποδύναμη ανάλογα με τον τύπο του:
εξωλέμβια 100 HP ή
εσωλέμβια 140 HP ή
εσω-εξωλέμβια 160 HP.
Τα ταχύπλοα σκάφη έλξης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τα οποία χρησιμοποιούνται πριν από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού αυτού και δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι και την 31-12-2021.

8.  Στο ταχύπλοο σκάφος, το οποίο έλκει θαλάσσιο μέσο αναψυχής, εκτός εάν άλλως ορίζεται, επιβαίνουν τουλάχιστον δύο (2) άτομα. 

9. Σε κάθε ταχύπλοο σκάφος που έλκει θαλάσσιο μέσο αναψυχής, πρώραθεν της κύριας θέσης του πηδαλίου, τοποθετείται καθρέπτης ικανών διαστάσεων. Η ακριβής θέση του καθρέπτη καθορίζεται από το χειριστή του σκάφους, έτσι ώστε να έχει πλήρη και συνεχή οπτική εικόνα του ελκόμενου πρύμνηθεν αυτού θαλάσσιου μέσου αναψυχής και του/των προσώπων που έλκονται.

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Ανακοινώσεις

ΦΕΚ Ίδρυσης Σχολής Προπονητών Θαλασσίου Σκι Γ΄ κατηγορίας των οδηγιών & εντύπων,

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ  – ΑΘΗΝΑ (ΦΕΚ 4999, Β’/26-09-2022) Οι υποψήφιοι πρέπει να αποστείλουν ή να